Renoveringar som höjer bostadsvärdet

bostadsvärdet

Höjs bostadsvärdet om jag renoverar? Är det ekonomiskt lönsamt att renovera bostaden inför en försäljning? Får jag valuta för pengarna jag investerar? Ja, dessa är tre befogade frågeställningar som bostadsägare har – och vi har svaren! 

Att renovera har nästan alltid sett som ett bra beslut för att öka bostadsvärdet, och visst stämmer det i majoriteten av fallen. Här redogör vi för de mest lönsamma renoveringarna som vi grundar på våra erfarenheter och även kunders och mäklares erfarenheter.

Enligt mäklare är en renovering nästan alltid värt det, man trivs bättre i ett hem som känns nytt och fräscht och det ökar dessutom ofta bostadsvärdet.

(WorldInProperty, 2019)

I denna artikel:

Vilka renoveringar ökar bostadsvärdet?

 • Köksrenovering
 • Badrumsrenovering
 • Målning
 • Altanen
 • Takrenovering

Matnyttiga tips för alla renoveringar

Köksrenovering

bostad

Ett nedslitet och föråldrat kök får många köpare att backa, och detsamma gäller värdet. Att renovera något så omfattande som köket är ett stort beslut för många, men det är ett beslut som lönar sig! 

Vi ser ett högre tryck på öppen planlösning till köksdelen samt att allt fler väljer en köksö för att få ett större och luftigare kök. När du ska renovera köket är det bra att du tänker på följande;

 • Välj en tidlös design
 • Smarta förvaringslösningar
 • Storleken
 • Hållbara vitvaror
 • Öppen planlösning

Läs vår guide om köksrenoveringar här!

Badrumsrenovering för att öka bostadsvärdet

badrumsrenovering

Att renovera badrummet har nästan alltid varit en lönsam investering. En badrumsrenovering har länge varit mäklarnas ”knep” för att snabbt öka bostadsvärdet, men hur mycket skillnad gör då renoveringen? Jo, vanligtvis brukar man kunna räkna på att bostadens värde ökar med 20-40 % av investeringen, det vill säga om du renoverar badrummet för 200 000kr så är det inte ovanligt att bostadens värde ökar med 240 000 – 280 000kr!

Är du intresserad av att renovera badrummet? Klicka här för att få en offert! 

Är du intresserad av badrumsrenoveringsinspiration? Klicka här

Målning för att höja bostadsvärdet

bostadsrenovering

Det kanske är självklart för många, men att hålla väggarna fräscha och intakta höjer det övergripande bostadsvärdet. En tumregel är att använda ljusa färger för att rummen ska upplevas som luftiga och stora och ge ett harmoniskt intryck. Dessutom är ljus färger enklare att inreda i jämförelse med mörkare nyanser. Vi rekommenderar allt som oftast målning framför tapetsering då målning allt som oftast tilltalar den breda massan medans tapet är väldigt subjektiv. 

Altanbyggnation för att dubbla bostadsvärdet 

Altanbygge

Vem älskar inte sena sommarkvällar på altanen? Vi har sett att altaner på parhus och friliggande villor är högt eftertraktat bland köpare, dessutom tenderar slutpriset på dessa bostäder att vara högre. Om du har förutsättningarna för att ha en altan kan vi starkt rekommendera att bygga eller renovera en. En fin altan kan ge hela dubbla investeringen tillbaka! Dessutom så uppskattar nog alla en fin altan att sitta ute på en sommarkväll, även om man inte planerar att sälja bostaden.

Räkneexempel: Om du bygger eller renoverar altanen för 150 000 kr kan bostadsvärdet öka med 300 000 kr. 

Fördelarna med en altan är många, och här listar vi ett fåtal gedigna fördelar;

 • För eget bruk
 • Vid försäljning

Sugen på att bygga en altan? Fyll i vårt korta formulär så hjälper vi dig förverkliga dina altandrömmar!

Takrenovering

Takrenovering

Att ha ett nytt tak över huvudet är en trygghetsfaktor för många. Att behöva oroa sig för taket helt plötsligt läcker in vatten eller att takplattorna lossnar är en mardröm för många husägare.

Ett nytt tak är en bra investering på många sätt, men det finns hinder du bör undvika och det ökar inte alltid bostadsvärdet. Ibland finns risken att den summan du lagt på taket inte motsvarar dina förväntningar på värderingen då dyrare materialval på taket inte alltid ger en önskad avkastning. 

Läs mer om takrenoveringar här!

Matnyttiga tips för alla renoveringar med bostadsvärde i åtanke

Många tycker att renoveringar och byggprojekt är kul och spännande – och visst har de rätt! Trots detta finns det vissa riktlinjer som är bra att känna till när du renoverar. 

 • Håll det neutralt – Tänk på att du med stor sannolikhet kommer att sälja din bostad i framtiden och att potentiella köpare inte har liknande preferenser som du. Därav är det att neutrala färger att föredra, speciellt på inredning som är “fast” (exempelvis golv och väggar.) Om du vill ta ut svängarna och sätta din egen touch på bostaden så rekommenderar vi att du präglar den “lösa” inredningen med dina preferenser (exempelvis kommod och bänkskivor). Oavsett om ett skrikande grönt badrum faller dig i smaken finns det stor risk att många köpare väljer att avstå samt att värderingen av bostaden tenderar att minska vid allt för “unika” preferenser. 
 • Tänk långsiktigt – Att hoppa på trender kan ses som lockande, men om några år har dessa trender dött ut och blivit ersatt av något annat. Tänk därför lite extra på att implementera en tidlös design för att undvika sjunkande värderingar. 
 • Enhetlig stil – Att bostaden ska upplevas som enhetlig är naturligt för många, men inte alla. Mäklarna tipsar om att hemmets rum ska gå hand i hand tillsammans och inte avvika alltför mycket. Ett tydligt exempel som du bör undvika är att ha ett toppmodernt badrum om resterande stilen på bostaden är 70-tals inspirerat och att du vill behålla den klassiska stilen.

Om du vill ta steget att renovera din lägenhet men inte vet var du ska börja så kan du kika på lite inspiration här. Har du frågor eller behöver hjälp med något tveka inte på att kontakta oss!

renovering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gratis Konsultation

Jag representerar:

Adress:

Tjänst:

*Gäller endast grannar

Genom att ge oss din information samtycker du till insamling och användning av din information i enlighet med vår sekretesspolicy och användarvillkor .

Gratis konsultation